De Geschiedenis van Scouting

Aan het einde van de vorige eeuw schreef Baden Powell voor verkenners in het Britse leger een boek, "Aids to scouting" genaamd. Hier vertelde hij veel over sluipen en bespieden in vijandig gebied, over het maken van plattegronden, het gebruik van kompas en het lezen van de sterren. Al snel ontdekte hij dat kinderen in Engeland, overal waar het boekje beschikbaar was, het aanschaften. Vervolgens gingen zij er de natuur mee in om er het Verkennerspel mee te spelen.

Baden Powell haakte hierop in en ging zich verdiepen in de omstandigheden waarin de jeugd verkeerde. Hij kwam met een ontwerp van een schema voor een buitenleven. In de zomer van 1907 werd op Brownsea Island een proefkamp voor jongens georganiseerd: het spel van verkenners was gestart!

Zijn boek "Verkennen voor jongens" werd gepubliceerd. In de loop der jaren breidde het spel zich over de hele wereld uit. Er kwamen steeds meer speltakken en er werd een spelaanbod voor meisjes ontworpen.

In 1973 kwam er een fusie tot stand tussen de vier Nederlandse Scoutingorganisaties. Sinds die tijd treden we - zowel jongens als meisjes - naar buiten in één organisatie: Scouting Nederland.